Eski nesil yazarkasalar 01/07/2024 tarihine kadar yeni nesil yazarkasalar ile değiştirmesi zorunludur.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Vergi Usul Kanunu 527 tebliği doğrultusunda, mevcut eski nesil yazarkasalar 01/07/2024 tarihine kadar yeni nesil yazarkasalar ile değiştirmesi zorunludur.

30/12/2023 tarihli ve 32415 (2.Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:557) ile; -Eski Nesil Ödeme Kaydedici Cihazların, mali hafızaların dolup dolmadığına bakılmaksızın 1/7/2024 tarihine kadar YN ÖKC’ler ile değiştirilmesi zorunluluğu,

YN ÖKC kullanan mükelleflere 1/7/2024 tarihine kadar banka vb. kuruluşlar ile üye iş yeri anlaşması yapmak ve banka kartlarına ilişkin aktif bir ödeme uygulamasının kullanılmasına yönelik mecburiyet, getirilmektedir.

Alıntı;

https://www.gib.gov.tr/vergi-usul-kanunu-genel-tebligi-sira-no-557-resmi-gazetede-yayimlandi

Yeni nesil yazarkasapos cihazlarını görmek için tıklayın.

  1. YN ÖKC’lere geçiş zorunluluğu

Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarların (perakende teslimde bulunan veya hizmet ifa eden) Vergi Usul Kanunu’na göre fatura vermek zorunda olmadıkları mal satışları veya hizmet ifalarının belgelendirilmesinde kullandıkları EN ÖKC’lerin, mali hafızalarının dolup dolmadığına bakılmaksızın 1 Temmuz 2024 tarihine kadar YN ÖKC’ler ile değiştirilmesi zorunludur. Dileyen mükellefler bu tarihten önce de Bakanlıkça onaylanmış YN ÖKC’leri kullanmaya başlayabileceklerdir.

Bu kapsamda satın alınan YN ÖKC’lerin, 1 Temmuz 2024 tarihini geçmemek şartıyla, fatura tarihini takip eden 30 gün içerisinde kullanılmaya başlanması gerekmektedir.

  1. EN ÖKC’lerin hurdaya ayrılması

Mevcut EN ÖKC’lerin de yukarıdaki süre içerisinde 60 seri numaralı “Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğ”de belirlenen esaslara göre hurdaya ayrılması gerekmektedir.

Mevcut EN ÖKC’lerin hurdaya ayrılma işlemleri sırasında düzenlenen servis tutanağı, mali hafıza raporu ve ödeme kaydedici cihaz levhası ilgili vergi dairesine mükellef tarafından elden verilebileceği gibi kayıtlı posta ile de gönderilebilecektir.

1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren en az bir banka veya diğer kuruluş ya da ödeme hizmet sağlayıcısı ile üye iş yeri anlaşması yaparak kullanılan her bir YN ÖKC aracılığıyla banka kartları ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadırlar.

ÖKC = Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazarkasa)

YN ÖKC = Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz ( Yazarkasapos)

Bir cevap yazın

Sohbeti aç
Yardım ister misin?
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?